Jana Stejskalová

Jezte zdravě, ale uvážlivě, přemýšlejte!

MENU

Které potraviny jsou zdravé? Zelenina, ovoce, semínka, ořechy, klíčky, luštěniny, ryby,… Na to si všichni vzpomenete. Pak přidáte netučné maso, někdo řekne spíše bílé, k tomu celozrnné pečivo, nízkotučné mléčné produkty, neloupanou rýži, celozrnné těstoviny, rostlinné za studena lisované oleje aj. To jsou v základu potraviny, které se vám vybaví v souvislosti s uvedenou otázkou. Ale co dál? Tak například, které ořechy jsou fakt zdravé, které ryby jsou ty zdravé a jak je to se sladkovodními a mořskými rybami, jak je to ve skutečnosti s těmi rostlinnými oleji a co třeba palmový či kokosový, vždyť jsou také za studena lisované (a přitom nezdravé)? A co semínka, co vlastně víme o sezamu, slunečnici, dýni, lnu apod., jak je to s masem, proč se preferuje bílé, když např. hovězí svíčková nebo vepřová panenka mají počítáno v syrovém stavu nižší obsah tuku než např. kuřecí maso obecně a obsahují více výživných látek? Jak je to s ovocem či zeleninou a umělými hnojivy, obsahují ovoce a zelenina skutečně tolik vitamínů a minerálů, jak je nám předkládáno? A co doplňky stravy? Tak bychom se mohli ptát stále dokola…

Problém je složitý i v tom, že lidé i přestože jsou zhruba zorientováni, co je a není zdravé, nevědí, co je doopravdy tělu prospěšné. Neumíme zhodnotit individuální potřeby svého organizmu vzhledem k pracovním povinnostem, zdravotnímu stavu, psychickému zatížení, sportovním aktivitám apod. Dalším úskalím je skutečnost, že ti, kteří se snaží jíst zdravě, sami sebe většinou odsoudí ke konzumaci jídel téměř bez chuti, nevědí, jak jednotlivé pokrmy kombinovat a jejich jídelníček je v podstatě jednotvárný (asketický). Jak to ve většině případů končí, již víte, protože jestli někomu, byť zdravé jídlo nechutná, vrátí se raději k tomu nezdravému. Při změně stravování je také třeba „nebláznit“ a nejíst kdejaký kořínek, semínko, oříšek a bůhvíco, nač narazíme nebo je nám doporučováno se „zaručeně“ pozitivním efektem na naše zdraví. Ten, kdo tzv. nepopustí uzdu fantazii, se již na začátku odsuzuje k trápení, které většinou končí nezdarem. Kdo chce být úspěšný, musí začít tvořit vlastní nové kombinace chutí, zkoušet různé varianty a pamatovat si, že nejdříve jedí oči, pak čich a chuť. I zdravé jídlo musí být pestré, na talíři pohledné, tedy barevné, ideálně čerstvé, „nabité“ živinami.

A proto také nastavit nový, zdraví prospěšný výživový plán (jídelníček) není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. V konečném důsledku pak mnozí z těch, kteří se o to pokusí, dříve či později zkrachují a vrátí se ke svému zažitému nezdravému stravování.

Vždyť, když se Vám pokazí motor u auta, pravděpodobně vyhledáte automechanika, stejné to asi bude s pračkou, ledničkou apod., prostě pekař peče housky a výživový specialista Vám sestaví jídelníček, ale i tak bych v daném případě hledal ještě nějakou možnost, jak se v oblasti výživy více a lépe zorientovat, protože přeci jen jde o Vaše zdraví a to bych určitě nesrovnával s pračkou či ledničkou. Takže jezte zdravě, ale vždy uvážlivě a s rozumným nadhledem!

(Autor článku: Mgr. Petr Jež; tel. 724 033 133, www.faktorplus.cz)

Chcete se naučit správně stravovat a umět si sestavit vyvážený (nejen sportovní) jídelníček? My Vás to naučíme… Kurz (nejen) sportovní výživy.