WP_20160423_13_35_24_Pro

Léčebná síla čerstvých zeleninových šťáv

Proč je konzumace ovocných a zeleninových šťáv pro lidský organismus výhodnější a zdravější než jíst ovoce a zeleninu vcelku?

V současnosti již můžeme tvrdit, že v rámci léčebných procesů člověka se celosvětově dosahuje fenomenálních úspěchů. Při pomáhání tělu zbavovat se nemocí a potíží bylo dosaženo vynikajících výsledků zejména na úseku léčby ovocnými a zeleninovými šťávami. Lidé však bohužel stále ještě nejsou dostatečně informováni o výživné hodnotě a léčebné síle čerstvých ovocných a zeleninových šťáv. Čerstvé (tedy syrové) šťávy ukázaly již na přelomu dvacátého století, jaká síla v nich spočívá. Jejich hodnota je dnes uznávána a respektována mnoha lékaři, léčiteli, potažmo dietology. Podstata účinnosti šťáv je odůvodňována skutečností, že tekutá strava, která je získána oddělením vitálních látek a vody od vlákniny, se významně rychleji stráví. Trávicí pochody, potřebné k oddělení vitálních látek od vlákniny, vyžadují práci zažívacích orgánů a čas. Pro strávení celých ovocných plodů a celé zeleniny potřebuje organizmus energii a zdrojem této energie je potrava. Proto se určitá část „hutné“ stravy, kterou sníme, použije jako „pohonná hmota“ k získání této energie.

Naproti tomu je ale nezbytné říci, že i když vláknina nemá žádnou výživnou hodnotu, působí jako „metla“zažívacím ústrojí a podporuje trávicí pochody. Proto je nanejvýš žádoucí, aby naše strava byla vyvážená a vždy obsahovala také čerstvé plody ovoce a saláty připravené z různých druhů syrové zeleniny. Bez vlákniny se neudrží zdravé tlusté střevo a tím pádem i tělo jako celek.

Vyzkoušeli jsme 5 receptů úžasných zeleninových šťáv, jejichž základem je KAROTKA.

.
Karotková šťáva
 přispívá k normalizaci všech tělesných funkcí. Je nejlepším zdrojem vitamínu A, který může tělo rychle přijmout. Bohatě obsahuje také vitamín B, C, E, K. Jestliže je šťáva čerstvá a správným způsobem připravená (tzn. ve šnekovém odšťavňovači), neexistuje nic lepšího, co by dodalo nutné vitální látky a životně důležitou organickou vodu pro Vaše buňky a tkáně.

1. KAROTKOVÁ ŠŤÁVA

WP_20160423_13_35_24_Pro

Se může v každém rozumném množství pít neomezeně – od půl litru až po dva litry denně i více – podle založení každého jednotlivého člověka.

Tato šťáva je vhodná např. na:
angína, leukémie, nízký krevní tlak, nosní polypy, zrakové poruchy, otylost, průjem, rakovina, svědění, těhotenství, tuberkulóza, vředy, vyčerpání, zánět tlustého střeva

2. KAROTKA – ČERVENÁ ŘEPA – OKURKAWP_20160220_10_06_24_Pro

  • karotka 300 g
  • červená řepa 100 g
  • okurka 100 g

Tato šťáva je vhodná např. na:
alergie, břišní kolika, dysurie (bolestivé, neúplné močení), ekzém, jaterní potíže, kožní plíseň na nohou, křeče, ledvinové potíže (mnoho kyseliny močové), ledvinové kameny, otoky, potíže s močovým měchýřem, prostatické potíže, revmatizmus, svědění, uremie, vysoký tlak, zánět ledvinové pánvičky, zánět močového měchýře, zánět tlustého střeva, zánět žil, žloutenka, žlučníkové potíže

3. KAROTKA – CELER – PETRŽELWP_20160307_19_14_00_Pro

  • karotka 300 g
  • celer 150 g
  • petržel 50 g

Tato šťáva je vhodná např. na:
dětská obrna, dysurie (bolestivé, neúplné močení), hluchota, ledvinové potíže (mnoho kyseliny močové apod.), nefritis (zánět ledvin), rýma, zánět pohrudnice, zánět žil, zánět močového měchýře, žlučníkové potíže a kameny

4. KAROTKA – ŠPENÁT WP_20160225_07_54_37_Pro

  • karotka 300 g
  • špenát 200 g

Tato šťáva je vhodná např. na:
akné, albuminurie (bílkovina v moči), alergie, anémie (chudokrevnost), mrtvice, arterioskleróza, arthritis, zánět průdušek, břišní kolika, diabetes, dyspepsie (porucha trávení), DNA, duševní choroby, ekzém, epilepsie, furunkl (hnisavé vředy na kůži zaviněné nečistotami v krvi), gastritis (žaludeční katar, zánět žaludeční sliznice), hemoroidy, hluchota, jaterní cirhóza, kopřivka, křečové žíly, lupenka, migréna, nervozita, nespavost, nízký krevní tlak, osteoporóza, otoky, otylost, páchnoucí dech, překyselení, rachitis (křivice), senná rýma, spalničky, šedý zákal, vředy (hlavně žaludeční), zácpa, zánět tlustého střeva, zánět hrtanu, zuby

5. KAROTKA – ŘEDKVIČKA WP_20160303_11_35_37_Pro

  • karotka 350 g
  • ředkvička 150 g

Tato šťáva je vhodná např. na:
zánět průdušek, srdeční potíže, vaginální výtok

Dávejte pozor na to, abyste koupili tu nejčerstvější a nejkvalitnější zeleninu, co můžete najít. Tyto čerstvé zeleninové šťávy je dobré pít co nejdříve po vymačkání. Čím dříve hotovou šťávu vypijeme, tím vyšší užitnou hodnotu z ní získáme.

(Autor: Mgr. Jana Stejskalová, 608 815 146, www.faktorplus.cz)

Jana StejskalováLéčebná síla čerstvých zeleninových šťáv