bear_garlic_2

Medvědí česnek – úžasná jarní bylinka

Cítili jste teď někdy v lese intenzivní česnekovou vůni? S největší pravděpodobností byl jejím původcem medvědí česnek. Bylinka, která nejen skvěle chutná, ale navíc je velmi zdravá.

Listy česneku medvědího se sbírají od března do června (s vrcholem v dubnu). Nejlepší je jejich konzumace za syrova. Lze jej použít všude tam, kde kuchyňský česnek nebo různé bylinky. Protože je však medvědí česnek sezónní bylinka, můžete si z něj připravit pesto a uchovat si jej takto v ledničce až do příští sezóny. Základní pesto se dá navíc vylepšit přidáním semínek (pinie, slunečnice), oříšků (kešu, mandle, pistácie) nebo tvrdého sýra (parmazán, pecorino). Pesto je skvělé na ochucení těstovin, pomazánek, salátů i jídel z brambor. Probudíte s ním mdlé omáčky a je užasný pro dochucení polévek přímo v talíři. Na co si však musíte dát u medvědího česneku pozor, je jeho síla – ta se totiž v průběhu sezóny mění, takže Vás může zaskočit přílišnou silou nebo naopak může být slabší. Proto vždy přidávejte medvědí česnek do pokrmů po menších dávkách až po předchozím ochutnání.

Jaké jsou zdravotní účinky medvědího česneku?

Zdravotní účinky má medvědí česnek opravdu velké. Považuje se za přírodní antibiotikum, antimykotikum a také je antibakteriální.

  • pomáhá na nachlazení, choroby dýchacích cest a chřipku
  • ovlivňuje cévní soustavu, podporuje srdce, čistí krev, reguluje krevní tlak, je prevencí nemocí srdečních
  • účinkuje proti rakovinnému bujení
  • čistí tělo a játra od škodlivých látek
  • má vliv na trávicí soustavu – je vhodný při infekčních průjmech, pomáhá proti zácpě a nadýmání
  • ovlivňuje vylučovací soustavu – „detoxikuje“ ledviny a močový měchýř, má močopudné účinky
  • likviduje plísně a bakterie v organismu

Pesto z medvědího česneku

pesto_z_medvediho_cesneku

  • 120 g medvědího česneku
  • cca 5 g soli
  • 100 ml kvalitního rostlinného oleje
    • dle chuti můžeme přidat různá semínka (slunečnicová, piniová,…) nebo nasekané ořechy (mandle, kešu aj.) či např. tvrdý sýr typu parmezán

Lístky česneku omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Tyčovým mixérem je rozmixujeme. V případě, že mixér nemáme, stačí česnek nakrájet nožem nadrobno. Přidáme sůl, olej (ev. semínka, nasekané ořechy nebo sýr) a promícháme.

Pesto dáme do skleničky a uzavřeme. Uchováváme v lednici, kde nám vydrží až do příští sezóny.

Jana StejskalováMedvědí česnek – úžasná jarní bylinka