prusvihy-ve-stravovani

Největší průšvihy ve stravování

Jak poznáte, že něco děláte špatně?

1.    Neustále bojujete s váhou

Nejčastější příčiny daného problému jsou: konzumace nevhodných potravin, nadměrný či nedostatečný příjem stravy, nepravidelný příjem stravy, nedostatečné rozkousání potravy a to i díky špatnému stavu chrupu, nedostatek pohybu, nedostatek enzymů, nerovnováha hladiny inzulinu, nerovnováha minerálů a vitamínů, ochablá funkce zažívacího systému, ochablá játra, paraziti a červi způsobující žravost, problémy se štítnou žlázou, přebytek kvasinek v těle, ochablé ledviny, špatná látková výměna, zadržování vody v těle, střevní potíže.

2.    Jste permanentně unavení

Nedostatek vitamínů skupiny „B“ ve stravě je příčinou špatné funkce nadledvin, která vede k energetickým propadům. Látkovou přeměnu podporují vitamín „C“, hořčík, zinek, železo a koenzym Q10. Vynikající energetickou „bombou“ jsou např. slunečnicová semínka, lněná semínka, dýňová semínka, sezamová semínka, obilí, oves, syrová zelenina, hrozny a luštěniny.

3.    Míváte zažívací problémy

Vysledujte si, kolik konzumujete cukru, černého čaje, kávy, kořeněných a pálivých jídel, masa, mléčných produktů – zejména kravského mléka, nasycených tuků. Zjistíte-li nadměrný příjem některé z uvedených ingrediencí či potravin, tak je omezte. Jezte více čerstvé zeleniny – hlavně listové a ovoce, celých obilných zrn. K tomu více pijte, ale obyčejnou vodu, dostatečně odpočívejte, začněte s mírným pohybem, jezte pomalu a řádně žvýkejte.
Obdobný postup se doporučuje i v případě stresu. Stresující potraviny jsou: kofein, alkohol, sladkosti, slaná a tučná jídla, kravské mléko, červené maso, rafinované a průmyslově zpracované potraviny, aditiva, margaríny a kořeněná jídla.

Ale může to být i tak, že jíte málo a skladba jídla není optimální. Následkem je fakt, že organizmus pracuje v omezeném režimu, což způsobuje jeho oslabení a nakonec i ohrožení mechanizmu spalování tuků. Tato eventualita ale nepopírá předchozí text.

(Autor článku: Mgr. Petr Jež – 724 033 133, www.faktorplus.cz)

Jana StejskalováNejvětší průšvihy ve stravování